Ghid e Organic

Ghid e Organic – „Harta” ta pentru cumpărături sănătoase si la cele mai bune preturi .

Ghid  e Organic
E Organic , e plus sănătate!
Produs Organic : Merită cheltuiala? Alimentele organice sunt într-adevăr mai sănătoase?  Află ce înseamnă etichetele și ce alimente îți oferă cele mai multe beneficii.

Ce înseamnă „ organic ”?

Termenul „ organic ” se referă la modul de cultivare și prelucrare a produselor agricole. În timp ce reglementările diferă de la o țară la alta, în Romania, culturile organice trebuie cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, genelor bioenginerate (OMG), îngrășămintelor pe bază de petrol și îngrășămintelor pe bază de nămol.

„Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.

Cresterea ecologica crescuta pentru carne, oua si produse lactate trebuie sa aiba acces in aer liber si sa li se administreze hrana organica. Nu li se pot administra antibiotice, hormoni de creștere sau niciun produs secundar animal.

Obiectivele, principiile şi normele aplicabile producţiei ecologice sunt cuprinse în legislaţia comunitară şi naţională din acest domeniu. Aceste norme, alături de definirea metodei de producţie în sectorul de producţie vegetală, animalieră şi de acvacultură reglementează şi următoarele aspecte legate de sistemul de agricultură ecologică: procesarea, etichetarea, comerţul, importul, inspecţia şi certificarea.

Beneficiile produselor organice

Organic
Beneficii Produse Organice

Modul în care produsele  sunt cultivate sau crescute poate avea un impact major asupra sănătății tale mentale și emoționale, precum și asupra mediului. 

Alimentele organice au adesea mai multe substanțe nutritive benefice, cum ar fi antioxidanții, decât omologii lor obișnuiți convențional și persoanele cu alergii la alimente, substanțe chimice sau conservanți își găsesc adesea simptomele diminuând sau dispar atunci când mănâncă numai alimente organice.

Produsele organice conțin mai puține pesticide. Produsele chimice precum fungicidele, erbicidele și insecticidele sunt utilizate pe scară largă în agricultura convențională, iar reziduurile rămân pe (și în) alimentele pe care le consumăm.

Mâncarea ecologică este adesea mai proaspătă, deoarece nu conține conservanți care o duc mai mult.

 Produsele organice sunt adesea (dar nu întotdeauna, așa că urmăriți de unde este) produse în fermele mai mici, în apropierea locului în care acestea sunt vândute.

Agricultura ecologică este mai bună pentru mediu. Practicile agricole ecologice reduc poluarea, conservă apa, reduc eroziunea solului, cresc fertilitatea solului și consumă mai puțină energie. Agricultura fără pesticide este, de asemenea, mai bună pentru păsările și animalele din apropiere, precum și pentru persoanele care locuiesc în apropierea fermelor.

Animalelor crescute organic NU li se administrează antibiotice, hormoni de creștere sau subproduse de animale hrănite. Hrănirea subproduselor de animale de creștere crește riscul de boală a vacilor nebune (BSE), iar utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Animalelor crescute organic li se oferă mai mult spațiu pentru a se deplasa și pentru a accesa în aer liber, ceea ce ajută la menținerea lor sănătoasă.

Carnea organică și laptele sunt mai bogate în anumiți nutrienți. Rezultatele unui studiu european din 2016 arată că nivelurile anumitor nutrienți, inclusiv acizii grași omega-3, au fost cu până la 50 la sută mai mari în carne organică și lapte decât în ​​versiunile crescute convențional.

Mâncarea organică nu conține OMG. Organisme modificate genetic (OMG) sau alimente modificate genetic (GE) sunt plante al căror ADN a fost modificat în moduri care nu pot apărea în natură sau în încrucișarea tradițională, cel mai frecvent pentru a fi rezistente la pesticide sau a produce un insecticid.

Ce înseamnă organic fără pesticide?

Organic Vs Conventional
Organic Vs Conventional

După cum am menționat mai sus, unul dintre beneficiile principale ale consumului de produse organice este nivelul mai scăzut de pesticide. Cu toate acestea, în ciuda credinței populare, fermele ecologice folosesc pesticide. Diferența este că folosesc numai pesticide derivate natural, mai degrabă decât pesticidele sintetice utilizate în fermele comerciale convenționale. Pesticidele naturale sunt considerate mai puțin toxice, cu toate acestea, s-a descoperit că unele au riscuri pentru sănătate. Acestea fiind spuse, expunerea ta la pesticide dăunătoare va fi mai mică atunci când mănânci organic.

Care sunt riscurile posibile ale pesticidelor?

Cei mai mulți dintre noi au acumulat expunerea la pesticide în corpul nostru din cauza a numeroși ani de expunere. Această „povară corporală” chimică, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical, poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi dureri de cap, defecte de naștere și adăugarea de eforturi asupra sistemului imunitar slăbit.

Unele studii au indicat că utilizarea pesticidelor chiar și în doze mici poate crește riscul anumitor tipuri de cancer, precum leucemie, limfom, tumori cerebrale, cancer de sân și cancer de prostată.

Copiii și fetusii sunt cei mai vulnerabili la expunerea pesticidelor, deoarece sistemele lor imunitare, corpurile și creierul se dezvoltă în continuare. Expunerea la o vârstă fragedă poate provoca întârzieri de dezvoltare, tulburări de comportament, autism, leziuni ale sistemului imunitar și disfuncții motorii.

Femeile însărcinate sunt mai vulnerabile din cauza adăugării pesticidelor la stres pe organele lor deja impovarate. În plus, pesticidele pot fi transmise de la mamă la copil în pântece, precum și prin laptele matern.

Utilizarea pe scară largă a pesticidelor a dus, de asemenea, la apariția de „super buruieni” și „super bug-uri”, care pot fi ucise doar cu otrăvuri extrem de toxice precum acidul 2,4-clorofenoxiacetic (un ingredient major în agentul Orange).

“Produsul dupa spălare si cojire  scapă de pesticide?” – Nu este adevarat!

Clătirea reduce, dar nu elimină pesticidele. Cojirea ajută uneori, dar nutrienții valoroși merg adesea în scurgerea cu pielea. Cea mai bună abordare: mâncați o dietă variată, spălați și frecați toate produsele minuțios și cumpărați pe cat posibil produse organice.”

Sfaturi pentru momentele cand faceti cumparaturi organice 

Mâncarea organica este adesea mai scumpă decât cea cultivată convențional. Dar dacă stabiliți anumite priorități, este posibil să cumpărați produse alimentare ecologice și să rămâneți în bugetul dvs. alimentar.

Cunoaște-ți nivelul de pesticide

Unele tipuri de produse cultivate convențional sunt mult mai mari în pesticide decât altele, și ar trebui evitate. Alții sunt suficient de mici încât să cumpere non-organic este relativ sigur. Grupul de lucru pentru mediu, o organizație nonprofit care analizează rezultatele testării pesticidelor guvernamentale din Romania, oferă o listă actualizată anual care vă poate ajuta să vă ghidați alegerile.

Fructe și legume au cel mai ridicat nivel de pesticide
Mere
Ardei dulci
Castraveți
Țelină
Cartofi
Struguri
Roșii cherry
Verdele Kale / Collard
Squash de vară
Nectarine (importate)
piersici
Spanac
Căpșune
Ardei iuti
Fructe și legume au cel mai scazut nivel de pesticide
„Clean 15”
Sparanghel
Avocado
ciuperci
Varză
Porumb dulce
Vânătă
Kiwi
Mango
Ceapă
Papaya
Ananas
Mazăre dulce (înghețată)
Cartofi dulci
Grapefruit
Pepene galben

Organic
E plus sanătăte!

Produse Organice

Uleiuri CBD Organice

Alte modalități de a menține costul alimentelor ecologice în bugetul dvs.

Cumpărați pe piețele fermierilor. Multe orașe, precum și orașele mici, găzduiesc o piață săptămânală de fermieri, unde fermierii locali își vând produsele pe o piață stradală în aer liber, adesea cu reducere la magazinele alimentare.

Alăturați-vă unei cooperări alimentare. O cooperativă de alimente naturale sau un magazin alimentar cooperativ oferă, de obicei, prețuri mai mici membrilor, care plătesc o taxă anuală pentru apartenență

Alăturați-vă unei ferme de agricultură susținută comunitară (CSA), în care persoanele și familiile se alătură pentru a cumpăra „acțiuni” de produse în vrac, direct de la o fermă locală. Local și organic!

Sfaturi pentru cumpărarea alimentelor ecologice :

  • Cumpărați în sezon – Fructele și legumele sunt cele mai ieftine și cele mai proaspete când sunt în sezon. Aflați când produsele sunt livrate pe piața dvs., astfel încât să cumpărați cea mai proaspătă mâncare posibilă.
  • Cumpărați – comparați prețul articolelor organice la magazinul alimentar, piața fermierilor și alte spații (chiar și culoarul congelator).
  • Amintiți-vă că produsele ecologice nu sunt întotdeauna egale sănătoase – Crearea de alimente necorespunzătoare este sănătoasă este un plan comun de marketing în industria alimentară, dar produsele coapte, deserturile și gustările organice sunt de obicei încă foarte mari în zahăr, sare, grăsimi sau calorii. Se plătește citirea cu atenție a etichetelor alimentare.
Sigla Agricultura organica romania
Agricultua Organica Romania

Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.

Sigla Produse Organice in Uniunea europeana
Sigla Produse Organice in Uniunea europeana

Logoul comunitar oferă recunoaşterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune Europeană. Informaţii cu privire la modul de aplicare al logoului comunitar pe etichetele produselor agroalimentare ecologice sunt regăsite în manualul de utilizare al logoului comunitar.

Unde să cumpărați produse alimentare ecologice

Pentru a găsi piețele agricultorilor, fermele ecologice și cooperiile alimentare din zona dvs., vizitați:

În Romania.: Piețele fermierilor din Romania

Sperăm că ți-a plăcut acest articol si ca va ajutat . Vă rugăm să ne comunicați sugestiile dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos.

X